Dziennik Kalorii Logo

Kaszka Kuskus


kaszka kuskus

Co to jest kuskus

Kaszka Kuskus to produkt przypominający nieco kaszkę manną, wywodzi się z północnej Afryki. Produkt powstaje z pszenicy twardej zwanej durum, w europie służącej głównie do produkcji makaronów, durum jest jedną z najbardziej zdrowych odmian pszenicy, zawiera witamy z grupy B, fosfor, potas i żelazo.

Dlaczego wybrać kuskus?

Kaszka kuskus jest produktem lekkostrawnym nie podrażającym układu pokarmowego, zawartość węglowodanów w nie przygotowanym produkcie, wynosi około 370kcal, czyli tak jak w innych produktach zbożowych, natomiast zawartość białka jest dwukrotnie wyższa. Należy jednak pamiętać, że na opakowaniach kuskusu wartość odżywcza podawana jest dla kuskusu nie przygotowanego - nie zalanego wodą, dlatego, żeby policzyć spożytą ilość wartości odżywczych należy albo policzyć je dla kuskusu przed zalaniem lub podzielić wagę/wartości około 4 krotnie.

Owa kaszka posiada długi termin ważności, a mimo to nie zawiera szkodliwych składników, wystarczy tylko, ze będzie przechowywana w suchym miejscu, porównując ją z innymi dodatkami do obiadów takimi jak ziemniaki, ryże, inne kasze czy chleb, plasuje się na 1 miejscu. W porównaniu do ziemniaków kaszka zawsze będzie smakować tak samo, gdziekolwiek ją kupimy, nie będzie ani za sypka ani za wodnista, tak jak potrafią być ziemniaki. Gdy obiad będzie przygotowywany przez 3 osobę, nie usłyszymy słynnego zwrotu "gdy ziemniaki(kaszka) się ugotuje", ponieważ jej przyrządzanie zajmuje mniej niż 5 minut. Nie musimy jej gotować, ani pilnować, wystarczy zalać odpowiednią ilością wody i przykryć, a jedyną niedogodnością może być to, że wystygnie, ponieważ kaszki kuskus nie da się rozgotować !

Jak przyrządzić kuskus?

zalany kuskus Należy wsypać kaszkę do miski odpornej na wrzątek, warto mieć na uwadze że po zalaniu objętość kaszki zwiększy się 2 krotnie, zagotować w czajniku wodę.
Zalanie kuskusu to najtrudniejsza rzecz, jeśli wlejemy za mało wody kuskus będzie twardy, jeśli za dużo nie będzie sypki.
Wystająca woda nad kuskusem powinna mieć wysokość na około 15% wysokości wsypanej kaszki, żeby jednak określić dokładne wartości, musimy przygotować parę razy kuskus i za pomocą metody prób i błędów ustalimy ile wody do danego naczynia należy wlać. Ważne również jest by od razu po wlaniu wody przykryć czymś miskę, wtedy kuskus lepiej się zrobi i nie straci tak szybko ciepła.

Zwieńczenie kuskusu

Kuskus nie wnosi do potraw smaku można by rzecz że jest bez smaku, w końcu można by się posunąć do stwierdzenia, że jest pochodną mąki. Żeby nabrał smaku zależnie od potraw do jakiej go stosujemy możemy dodawać wiele dodatków takich jak np sól czy oliwa. Należy jednak sól lub oliwę dodać do wody jaką zalewamy kuskus, ponieważ rozmieszanie już w kuskusie może dostarczyć wielu nie dogodności.

Złoty kuskus dzięki kurkumie

Jeśli chcemy żeby nas kuskus nie był bladożółtawy, możemy nie zalany kuskus posypać kurkumą i wymieszać, należy koniecznie zrobić to przed zalaniem, ponieważ po zalaniu wymieszanie kurkumy pośród wilgotnych ziarenek staje się prawie nie możliwe, a na pewno dużo bardziej czasochłonne. Oprócz tego, że nasz posiłek będzie wyglądał na znacznie bardziej estetyczny zyska dodatkowe walory zdrowotne. Kurkuma od tysięcy lat doceniana przez Hindusów znacząco chroni nas przed alzheimerem, co zostało potwierdzone nauko dzięki wyodrębnieniu aktywnego składniku kurkumy nazwanego na jej cześć kurkuminoidą.
Kurkumina zawarta w kurkumie czyni ją dodatkowo antybakteryjna, przeciwgrzybiczną, a nawet zwalcza wirusy.
Przyprawa ta jest również lekkostrawna jak kuskus, dlatego tak przyrządzoną kaszka jest panaceum dla naszego zdrowia, bo oprócz powyżej wymienionych zalet będzie również pomagała w zwalczaniu i powstawaniu komórek rakowych, a nawet obniża poziom cholesterolu i glukozy.
 
Powrót do Strony głównej